Dag 15 trein naar Nuwara Eliya (station Nanu Oya)
30 januari 2024 - Kandy, Sri Lanka
Na afscheid genomen te hebben van de hartelijke eigenaresse, afdeling van 1 1/2 km naar treinstation in Ella, voor onze trein van 9:23.
Was druk. Voor eerste klas moeten we achterste wagon hebben. We hadden eerste klas tickets thuis al via internet besteld. Voordeel is dat je gereserveerde plaatsen hebt. Achteraf gezien goed dat we dat gedaan hebben, want de trein (2e en 3e klas) was overvol. De trein had gelukkig maar 15 minuten vertraging.
Op het station kwamen we onze brabantse vrienden tegen, die we ontmoet hadden bij de beklimming van de Little Adams Peak. Gezellige en grappige mensen.
De treinreis tussen Kandy en Ella wordt als één van de mooiste treinreizen ter wereld beschouwd. Deze rit duurt zo’n 7 uur en neemt je mee langs bergen met theevelden, watervallen en de waanzinnige uitzichten. De authentieke Sri Lankaanse trein (van Chinese afkomst) gaat behoorlijk traag en stopt om de 10 minuten bij kleine bergdorpjes. Vrijwel alle deuren en ramen staan de gehele rit open. Alleen van 1 ste klas niet. Wij hebben gekozen voor reis van Ella naar Nanu Oya. Deze reis duurt 3 uur.
Wat we beleefd hebben tijdens de treinreis, heeft volledig aan onze verwachtingen voldaan. Eerste gedeelte goed zicht en mooie vergezichten. Hoger in de bergen kwamen we in de wolken. Jammer dat die het zicht belemmerden. Toen we afdaalden, kwamen we uit de wolken, en openbaarde het mooie landschap zich aan ons.
Verschillende Srilankanen hadden een tas vol met allerlei gerechten bij zich. We hadden nauwelijks het station verlaten of de eerste bakjes werden opengemaakt vergezeld van flessen cola.
In Nanu Oya stond onze vooraf afgesproken chauffeur klaar. Machteld en Rabbe hadden hier ook gebruik van gemaakt, en hebben onze geadviseerd om de route van Nanu Oya naar Kandy met auto te doen, om interessante plekken aan te doen.
Chauffeur heeft gedurende 4 uur durende reis ons een aantal bijzonderheden laten zien: theefabriek, door theevelden rijden, rijstvelden, waterval, diverse viewpoints, grootste liggende Boeddha. Was een mooie rit dwars door de bergen.
Bezoek aan thee fabriek was interessant. We kregen rondleiding, Mariette mocht ervaren wat thee plukken is.
Aantal wetenswaardigheden over thee productie:
- Wordt van 8:00 tot 16:00 uur geplukt. Is zwaar werk langer kan niet.
- Wordt alleen door vrouwen geplukt
- Ze plukken gemiddeld 20 kilo per dag
- Ze krijgen 1000 roepies (€3) per kilo.
- Alleen nieuwe groene blaadjes
- Punten halen ze er uit voor speciale thee (tips). Deze thee is heel duur
- Elke 10 jaar gesnoeid. Binnen 1 maand loopt het al weer uit.
- 8 uur eerste droging,
- Dan gemalen
- Fermentatie voor aroma's. Bij wijn wordt fermentatie gebruikt om suikers in alcohol om te zetten.
- Drogen
- Filteren
- Elke 5 kilo die er geplukt wordt, levert 1 kilo thee op.
Laatste stukje naar onze volgende accommodatie, was een barre tocht, over een steile weg die meer op een geiten pad leek. Aan het eind, boven op een berg in de middle of nowhere lag en schitterend huis met zwembad.
Een hele vriendelijke gastheer stond ons op te wachten.
Kamer was uniek, met veel glas, balcon en magnifiek uitzicht op de bergen. De eigenaar stelt verder zijn huis te beschikking voor gezamenlijk gebruik met andere gasten. Heel bijzonder. Daarover morgen meer.
Na wederom een voortreffelijk diner, lagen we voldaan en vroeg op bed. Een dag met weer veel mooie indrukken. Morgen nemen we een rustdag om alles te verwerken.